social twitter box white 32  social linkedin box white 32  social facebook box white 32

 rediapro logo title final   

logosbeneficaireserasmusrightfunded

 

 

 

REDIAPRO  - Възраждане на изчезващи архитектурни професии

От началото на месец ноември 2014 г. „Стройексперт –   СЕК“ участва в проект, финансиран по програмата Еразъм+, Стратегически партньорства – Възраждане на изчезващи архитектурни професии – REDIAPRO.

В проекта са включени организации от осем европейски държави – Унгария, Румъния, България, Великобритания, Литва, Естония, Италия и Испания. Те развиват дейността си в областта на архитектурата, местното традиционно строителство, възстановяване и опазване на архитектурното наследство и обучението на млади специалисти в тези области. 

В наши дни очакванията към строителството са свързани с природосъобразни технически решения. Традиционните строителни техники заедно със майсторската изработка по един естествен начин отговарят на изискванията за екологично мислене, както и на критериите за устойчивост. Решението се състои в простичкия метод на използване като цяло на основни ресурси от прилежащите терени, като се експлоатират много по-ефективно местните географските условия. Факт е обаче, че има едно нещо, което остава непроменено: старите умения и занаяти бавно замират в архитектурното мислене, а дизайнът на сгради се е превърнал по-скоро в каталожен труд, отколкото в майсторски занаят.

Подобно на този процес и рестраврирането на културното наследство изисква съществуването на занаятчийство с архитекурна насоченост, тъй като съхраняването и възстановяването на паметници може да бъде автентично, единствено ако се използват същите техники и материали. В някои страни от партньорството, като Великобритания например, този проблем е решен, като се осъществява обучение, което да запълни нуждата и да изгради нова генерация строители, които притежават необходимите знания и компетенции. В повечето от страните участнички това подобрение все още не е факт, но адаптирането на добри примери може да се окаже без съмнение много успешно.

Какви са очакваните резултати от изпълнението на проекта?

Екипът на REDIAPRO провежда проучване във всяка една страна относно: състоянието на професионалното образование; професиите, занаятите и строителните техники; дефиниране на региони във всяка една от страните, които традиционно са били част от една и съща строителна традиция; различни аспекти и специални изисквания, свързани с културното наследство, които трябва да се вземат под внимание; набор от добри архитектурни примери/примери за реставриране, които да станат символи на ориентираната към майсторските занаяти строителна индустрия.

Екипът на проекта събира информация за архитектурното занаятчийство с участието на представители/ майстори в избрани професии.

В рамките на проекта ще бъдат създадени късометражни филми с майстори по избрани професии или занаяти, качени на Youtube или Vimeo Channel на проекта; многоезична платформа, съдържаща текстове на интервюта и късометражни; мрежа с представители на различни сектори, обединени от платформата на проекта, като има възможност занаятчиите да представят сами своето изкуство; обучителните институции ще представят своите учебни програми, а архитектите/ реставраторите ще покажат своето портфолио.


 

Нашите клиенти

Уникредит Булбанк АД
АЕЦ Козлодуй
КЦМ Пловдив
Първа Инвестиционна Банка
Главболгарстрой АД
Мидия АД
Планекс Холдинг           виж всички

Другите за нас

Препоръки

Отзиви

Контакт с нас

1680 София,
ул. Искърски пролом 8
тел. +359 2 958 25 49 
        +359 878 455162
e-mail: seminari@akademiasek.com

Банкова сметка:
Юробанк България АД
IBAN BG35 BPBI 7940 1034 8393 01
BIC BPBIBGSF

×
Абонирайте се за нашия бюлетин!

Абонирайте за нашия бюлетин, за да получавате информация за предстоящите обучения на Академия СЕК!

×

Харесайте страницата на Академия СЕК във Фейсбук,
за да следите новостите!